Serres-politismos.gr

Ημερολόγιο Πόλεως - Σέρρες

 Μουσική - Θέατρο - Κινηματογράφος - Εκθέσεις - Μηχανοκίνητος Αθλητισμός - κ.α. 


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – Βοτανα & Φυτα στην αρχαιοτητα μεσα απο αρχαιες πηγες.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 

Μάθημα 8ο-9ο, 2 και 9 Δεκεμβρίου 

Θέμα: Βότανα και φυτά στην αρχαιότητα μέσα από αρχαίες πηγές. 

 

Εισηγητής: Κεχαγιά Φανή, Φιλόλογος 

2 και 9 Δεκεμβρίου 

 

Με ένα εξαιρετικό θέμα, όσα και πρωτότυπο για τα Κλασσικά Γράμματα, που  σχετίζεται με την ποιότητα ζωής και την υγεία και των ανθρώπων από αρχαιοτάτων  χρόνων μέχρι σήμερα,θα ασχοληθεί στα δύο επόμενα μαθήματα η εξαίρετη φιλόλογος- Παιδαγωγός κ. Φανή Κεχαγιά. 

         Συγκεκριμένα: 

   Η χρήση των βοτάνων, που σήμερα τείνουν να γίνουν µόδα σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής, από την ιατρική και τη φαρμακολογία, µέχρι την  κοσμετολογία και την αρωματοθεραπεία, ήταν ευρέως διαδεδομένη στην αρχαιότητα και κατεξοχήν συναρτώµενη µε την πρόσδεση των ανθρώπων µε τη γη και τα γεννήµατά της. Τα βότανα είναι ένας τεράστιος κόσμος µε απεριόριστες δυνατότητες, που µόλις πρόσφατα ο σύγχρονος άνθρωπος άρχισε  να ξανά-ανακαλύπτει στην προσπάθειά του να επιστρέψει σε µια πιο ουσιαστική ζωή κοντά στη φύση 

Η συγκεκριμένη εισήγηση σκοπεύει να αποτελέσει µια γενική διερεύνηση στις ποικίλες εφαρμογές και τη χρησιμότητα των βοτάνων και φυτών από την αρχαιότητα ακόνη, τότε που οι «σοφοί» αξιοποιούσαν και τον παραμικρό βοτανικό µίσχο που σήμερα µπορεί να αδικείται χρησιμοποιούμενος µόνο για λόγους πχ διακοσμητικούς. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απεριόριστος και εμείς δε γνωρίζουμε παρά µόνο µια µικρή πτυχή του 

Τι είδους ιατρική ασκούσαν οι µεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας, Ιπποκράτης, Διοσκουρίδης και Γαληνός; Ο «Πρίγκιπας µε τα κρίνα στη γνωστή τοιχογραφία της Κνωσού κρατάει πράγματι κρίνα; Και οι γνωστές «Παριζιάνες» της τοιχογραφίας τί συλλέγουν; Τι δίνει η Κίρκη στους συντρόφους του Οδυσσέα και έχουν παραισθήσεις; Πώς µεταµορφώνονται σε χοίρους; Τι ήταν οι ριζοτόµοι; Τι γνωρίζουμε για το κώνειο που ήπιε ο Σωκράτης; Ο ασπάλαθος που αναφέρει ο Πλάτωνας και ο Σεφέρης σε τι χρησίμευε εκτός από την τιμωρία των τυράννων; Πώς συνδέεται το ιπποφαές µε το Μέγα Αλέξανδρο; Ποια τα σενάρια για το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Πώς συνδέονται τα τόξα µε την τοξικότητα και το βιολογικό πόλεμο 

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα διερευνηθούν, ώστε να αποκτήσουμε µια γενική εικόνα της γνώσης που κατείχαν οι αρχαίοι Έλληνες για τον  απεριορίστων δυνατοτήτων, κόσμο των βοτάνων. Στο πρώτο µέρος θα δούμε την εφαρμογή των βοτάνων στις θεραπείες ασθενειών, δηλαδή τη θετική συμβολή τους στην ευζωία, στοιχείο που συνδέεται και µε ένα µέρος της επικούρειας φιλοσοφίας, ενώ στο δεύτερο θα ασχοληθούμε µε λίγο πιο «σκοτεινά» ζητήματα, όπως την εφαρμογή τοξικών βοτάνων σε δολοφονίες και πολέμους.  

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – Βοτανα & Φυτα στην αρχαιοτητα μεσα απο αρχαιες πηγες.

Η Φανή Κεχαγιά , μετά τις  λαμπρές σπουδές της στη Φιλοσοφική  Θεσσαλονίκης, δραστηριοποιήθηκε αρχικά στην ιδιωτική  εκπαίδευση  και μόνιμα πλέον στην Δημόσια. 

Με υψηλή επιστημονική κατάρτιση  και παιδαγωγικό ήθος συντελεί στην μόρφωση των νέων μας  και συμπαραστέκεται ουσιαστικά στον αγώνα  των παιδιών μας για ν΄ αποκτήσουν εφόδια γνώσης και ήθους για τον αγώνα της ζωής. 

Πέρα από το άριστο  παιδαγωγικό της έργο, η πολυμέρεια  των ενδιαφερόντων της και ο δημιουργικός της έρωτας για τη γνώση , την κάνει δημιουργό έργου γνωστικού και πολιτιστικού που πλουτίζει και αναβαθμίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία μας. 

Μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς υψηλού  ήθους παιδαγωγικού και πολυμέρειας ενδιαφερόντων , δημιουργίας και δράσης,  αποτελούν ένα ελπιδοφόρο δυναμικό για κάτι καλύτερο στην κοινωνία μας. 

Τα μαθήματα γίνονται  κάθε Τετάρτη ώρα επτά (7) το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών του Μαξίμειου  Πνευματικού  Κέντρου. 

Συντονιστές είναι οι εκπαιδευτικοί: Ανδρονίδης Θεολόγης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη  Ειρήνη. 

  

Η είσοδος  για το κοινό είναι ελεύθερη. 

                                                                         

Χορηγός: η Α.Ε. Θέρμη  Σερρών -Τηλεθέρμανση 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.

social network social network social network