Serres-politismos.gr

Ημερολόγιο Πόλεως - Σέρρες

 Μουσική - Θέατρο - Κινηματογράφος - Εκθέσεις - Μηχανοκίνητος Αθλητισμός - κ.α. 


Μαθηματα Κλασικης Παιδειας: Το Αρχαιοελληνικο Σατυρικο Δραμα

 

Μαθηματα Κλασικης Παιδειας: Το Αρχαιοελληνικο Σατυρικο Δραμα

Εισηγητής: Γεώργιος Κράϊας, ο νεώτερος Φιλόλογος

Στο τελευταίο μάθημα της 12ης διδακτικής περιόδου την Τετάρτη (20 Μαΐου 2015) ο συμπολίτης μας Γιώργος Κράϊας, νέος φιλόλογος, θα αναπτύξει τα σχετικά με το Αρχαίο Ελληνικό Σατυρικό Δράμα. Έτσι μετά τις εισηγήσεις της κ. Αλεξάνδρα Μπαϊρα, για τους μυθικούς ήρωες και την τραγωδία, ολοκληρώνεται γνωστικά είναι σπουδαίος τομέας έκφρασης και ανάπτυξής του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, η δραματική ποίηση.

Η λιγότερο προβεβλημένη περιοχή του Αρχαίου ελληνικού δράματος είναι αναμφίβολα το Σατυρικό Δράμα. Γραμμένο από τους ιδίους τους τραγικούς ποιητές, κατείχε την τέταρτη θέση της τετραλογίας και διδασκόταν με το πέρας των τριών τραγωδιών. Ο Χορός που αποτελούνταν από τους Σάτυρους, τους τραγόμορφους θιασώτες του Διονύσου, και θεματικά βρισκόταν το δράμα εξ ολοκλήρου στην σφαίρα του μύθου. Η ευτράπελη, όμως , διάθεσή του προσιδέαζε περισσότερο στην κωμωδία, εφόσον ο αφελής χαρακτήρας των Σατύρων δημιουργούσε πλήθος κωμικών περιστάσεων. Στην παρούσα εισήγηση, έπειτα από έναν γενικό κατατοπισμό γύρω από το συγκεκριμένο είδος, θα επιχειρηθεί ανάλυση των κυριοτέρων αποσπασμάτων των τριών μεγάλων τραγικών, προκειμένου να καταστεί κατά το δυνατόν κατανοητή η ιδιαιτερότητα του Σατυρικού Δράματος.

Ο Γιώργος Κράϊας, ο νεώτερος, γιος του έγκριτου δικηγόρου της πόλης μας, Γιώργου Κράϊα και της Ελευθερίας Μουτάκα, είναι απόφοιτος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμα είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Freiburg (Γερμανία) και διετέλεσε σύμβουλος Λέκτορας του Τμήματος Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Δραστηριοποιείται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και είναι ο εκφραστής του ελπιδοφόρου ανανεωτικού Πνεύματος στην περιοχή μας.

Με το τέλος των μαθημάτων της 12ης διδακτικής περιόδου, εκτός από τον γράφοντα, τα μαθήματα ετίμησαν με εξαιρετικές εισηγήσεις οι πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής μας : Παχαλέρης Θεόφιλος, φιλόλογος, Φιλοκτήμων Φάκας, Θεολόγος – Φιλόλογος, Αλεξάνδρα Μπαϊρα . Φιλόλογος, Δεληγιώργης Γιώργος, φιλόλογος, Νότας Θωμάς, φιλόλογος, Τζήκα Φανή, φιλόλογος, Ανδρονίδης Θεολόγος, χημικός, Σωτηρίου Μιχάλης, ψυχίατρος.

Τα μαθήματα παρακολούθησαν δεκάδες συμπολιτών μας, γευόμενοι τους καρπούς του αθάνατου Ελληνικού Πνεύματος.

Με την γενναία χορηγία της ΑΕ ΘΕΡΜΗ Σερρών- ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ, από τον Μάρτιο και μετά, χρησιμοποιούμε όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και έτσι μεταδίδονται κάθε εβδομάδα από το τηλεοπτικό κανάλι ΤΗΛΕΠΙΛΟΓΕΣ, του κ. Ελιόγλου, χωρίς καμία αμοιβή, τον οποίο επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε.

Εκφράζουμε ακόμα τις ευχαριστίες μας στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεολόγο, διότι εδώ και δέκα χρόνια, μας φιλοξενεί στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο, και συμπεριέλαβε τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας στις δραστηρίοτητες αυτού του Πνευματικού ιδρύματος της Εκκλησίας μας.

Τέλος ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Σερρών κ. Π. Αγγελίδη και τα παιδιά του Γραφείου Τύπου του Δήμου Σερρών, κύρια την αγαπητή σε όλους Έλσα, για την διεκπεραίωση του εντύπου υλικού ( Δελτία τύπου, δακτυλογραφήσεις – φωτοτυπίες) και ακόμα όλα τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης για τη δημοσιότητα που δίνουν σ’ αυτή μας την Πνευματική – Πολιτιστική δραστηριότητα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ακόμα τους : Παναγιώτη Μέντη Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, τους ηθοποιούς Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Γιώργο Καρύδα, τον Δεληκανλή Παναγιώτη, συνάδελφο μαθηματικό, που ασχολείται με το θέατρο, και τους ,μαθητές Λυκείου Ταγταλιανίδη Αναστάσιο, Καμήλαλη Στέργιο, Μπιτζίδου Μελίνα και Κυριακίδου Βιβή, διότι μας βοήθησαν και απολαύσαμε ζωντανό θεατρικό λόγο από τα αριστουργήματα του Σαίξπηρ που παρουσίασε στην διδασκαλία του ο φιλόλογος Θωμάς Νότας. Τέλος, ευχαριστούμε την Αριάδνη Παπαφωτίου διακεκριμένη Σερραία δημοσιογράφο, διότι με το γλαφυρό της λόγο και πλούσιο οπτικό υλικό μας παρουσίασε το χρονικό της ανασκαφής στην Αμφίπολη, με τα ευρήματα που προκάλεσαν παγκόσμιο θαυμασμό και συγκίνηση.

Συντονιστές των μαθημάτων υπήρξαν οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Θωμάς Νότας, Ειρήνη Χασιωτάκη.

Τα μαθήματα της 13ης διδακτικής περιόδου θα ξαναρχίσουν την πρώτη Τετάρτη Οκτωβρίου του 2015, όπως πάντα στις επτά (7.00) το απόγευμα, στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο.

Χορηγός, των μαθημάτων η ΑΕ Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση).

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.

social network social network social network