Serres-politismos.gr

Ημερολόγιο Πόλεως - Σέρρες

 Μουσική - Θέατρο - Κινηματογράφος - Εκθέσεις - Μηχανοκίνητος Αθλητισμός - κ.α. 


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: «ΠΟΛΥΓΑΜΙΑ»

 

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 ~ 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΣΤΙΣ 20:00

ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΤΑΝΤΖΗΣ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

«ΠΟΛΥΓΑΜΙΑ»

ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΘΑ ΠΡΟΛΟΓΙΣΕΙ Ο ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ, ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΟΡΟ ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

 

ΓΡΗΓΟΡΙOΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ (1867-1951)

Θεατρικός συγγραφέας, πεζογράφος, κριτικός και πολυγραφότατος σε όλα τα είδη που υπηρέτησε, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Ζάκυνθο. Στην Αθήνα ήρθε το 1883 για να σπουδάσει Μαθnματικά χωρίς ποτέ να ολοκληρώσει τις σπουδές του επειδή τον κέρδισε για πάντα η λογοτεχνία.

Κύριος εκπρόσωπος της «Νέας Αθηναϊκής Σχολής», μαζί με τον Παλαμά και τον Ροΐδη, θεωρείται από τους εισηγητές του αστικού ρεαλισμού. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1888 με το μυθιστόρημα Ο άνθρωπος του κόσμου. Το 1896, έγινε αρχισυντάκτης της Διάπλασις των Παίδων, και το 1927 ίδρυσε το περιοδικό Νέα Εστία. το οποίο εκδίδεται έως σήμερα.

Ως θεατρικός συγγραφέας θεωρείται ως ο πατέρας του νέου ελληνικού θεάτρου και τα έργα του παίχτηκαν από μεγάλους ηθοποιούς (Κοτοπούλη, Κυβέλη), και κάποια απ’ αυτά αποτελούν σταθμούς στην εξέλιξη του θεάτρου μας. Το πρώτο έργο του Ψυχοπατέρας ανέβηκε το 1895, στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τη «Νέα Σκηνή» του Κωνσταντίνου Χριστομάνου με Το μυστικό της κοντέσας Bιoλάvτη. Έγραψε με την ίδια επιτυχία κωμωδίες και δράματα και κάποιες απ’ αυτά, παίζονται μέχρι σήμερα Το φιόρο του Λεβάντε (1914), Φoιτηταί (1919), Πειρασμός (1910).

Οξυδερκής κριτικός αναγνώρισε πρώτος την αξία του Καβάφη. Η γλωσσομάθειά του τον οδήγησε να μεταφράσει ή να διασκευάσει πολλά ξένα έργα. Η αγάπη του για τον μεγάλο Νορβηγό θεατρικό συγγραφέα ‘Ιψεν φαίνεται από την επίδραση που αυτός άσκησε στο έργο του.

Δρών πολίτης πίστευε σε ένα Σοσιαλισμό που θα αλλάξει τον κόσμο χωρίς βίαιες ανατροπές. Ερχόμενος στην Αθήνα ήρθε σε επαφή με τον Δρακούλη και το Σοσιαλιστικό Κόμμα και βοήθησε στην έκδοση των περιοδικών Άρδην και Κοινωνία. Οι σοσιαλιστικές του ιδέες είναι φανερές στα μυθιστορήματά του Πλούσιοι και Φτωχοί (1919) και Τίμιοι και άτιμοι (1921).

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΥΓΑΜΙΑ

Πραγματικός «πατέρας του Νέου Ελληνικού Θεάτρου, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος είναι ένας μάστορας της δραματουργίας. Συγγραφέας που έβγαζε κυριολεκτικά, το ψωμί του απ το γράψιμο ήταν πολυγραφότατος εξ ανάγκης. Έτσι το έργο του είναι άνισο, αλλά ποτέ ανιαρό και απροσδιόνυσο. Η Πολυγαμία είναι στέρεο έργο, χτισμένο φράση-φράση με κωμικές ανατροπές και απρόοπτα. Περιγελά κάποιες σεξιστικές θεωρίες της εποχής του (που ευδοκιμούν και σήμερα) και καυτηριάζει τη ξιπασιά και την υποκρισία της αστικής τάξης. Ένα τέτοιο έργο μόνο ρεαλιστικά μπορεί να αντιμετωπιστεί, δηλαδή με· αλήθεια και μόνο με αλήθεια. Αυτό προσπαθεί να κάνει η παράσταση με στόχο να γεφυρώσει το χρονικό χάσμα που μας χωρίζει από το πρώτο ανέβασμά του.

 

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.

social network social network social network