Serres-politismos.gr

Ημερολόγιο Πόλεως - Σέρρες

 Μουσική - Θέατρο - Κινηματογράφος - Εκθέσεις - Μηχανοκίνητος Αθλητισμός - κ.α. 


Ντοκιμαντερ “What Politica”

​Το ντοκιμαντέρ εξετάζει το ιδιότυπο πρόταγμα του «No Politica», όπως εκφράστηκε από τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού, μιας ομάδας με ισχυρούς δεσμούς με την λαϊκή κοινωνία του Πειραιά και με μεγάλη επιρροή, τόσο στο πολιτισμικό όσο και στο πολιτικό κομμάτι της πόλης.

  • Μπορεί μία κατά τα φαινόμενα αθώα προσπάθεια οπαδών να μείνουν εκτός γηπέδου τα κόμματα και η πολιτική να έχει εφαρμογή σε χώρους μαζικής έκφρασης και σε περίοδο έντονης πολιτικής όξυνσης;
  • Τι θέση παίρνει μια «No Politica» κερκίδα μπροστά σε φαινόμενα ρατσισμού και πώς ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των ιδιοκτητών της ίδιας ομάδας για μια δημοτική αρχή βασισμένη στην απήχηση και στα μέλη του σωματείου;
  • Η απόσταση του «No Politica» από το «Super Politica» εκμηδενίζεται στο όνομα της ανώτερης αξίας και της ομάδας, και στην αφοσίωση σε ό,τι σχετίζεται με αυτήν.

Ο Τάσος Αλευράς σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «What Politica» για τη “No Politica” διακήρυξη των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού: «Η ιδέα γεννήθηκε το 2013, οπότε και εμφανίστηκε το συγκεκριμένο πανό στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης, το οποίο όριζε και την αποστασιοποίηση της Θύρας 7 από οτιδήποτε πολιτικό ή κομματικό, καθιστώντας την ομάδα ως την ανώτερη αξία».

Πόσο πολιτικό είναι τελικά το No politica και ποιες οι πολιτικές προεκτάσεις του;

«Οι λόγοι που οδήγησαν τους συγκεκριμένους οργανωμένους οπαδούς να αναρτήσουν αυτό το πανό ήταν προεχόντως πολιτικοί. Στην ουσία του ήταν ένας συμβιβασμός, αν όχι ήττα, αφού σε καιρούς που η κοινωνία προσπαθούσε να απομονώσει και να αποβάλλει τους όποιους ακροδεξιούς και νεοναζιστικούς πυρήνες, αυτοί γίνονταν δεκτοί στη Θύρα 7, αρκεί να έβαζαν για 90΄ τον Ολυμπιακό πάνω από τις μισάνθρωπες αντιλήψεις τους. Το “No Politica” αυτοσαρκάστηκε λίγους μήνες αργότερα, όταν ο Ολυμπιακός, από ομάδα ποδοσφαίρου, μεταλλάχθηκε σε ψηφοδέλτιο και διεκδίκησε τον Δήμο Πειραιά».

Ντοκιμαντερ “What Politica”

Πόσο εφικτό όμως είναι να μείνει η πολιτική εκτός γηπέδου;

«Η πολιτική προφανώς δεν μπορεί να μείνει έξω από τα γήπεδα, όπως δεν μπορεί να μείνει έξω από κανέναν χώρο μαζικής έκφρασης, είτε κινηματογράφο, είτε θέατρο, είτε γήπεδα, είτε δρόμο. Πόσω μάλλον στο ποδόσφαιρο, όπου κυκλοφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αναπτύσσονται και ευνοούνται σχέσεις εξουσίας, και το κράτος και οι πολιτικοί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για πελατειακές σχέσεις και επιρροή σε πλατιές μάζες δυνητικών ψηφοφόρων».

– Περισσότερες Πληροφορίες: http://www.elculture.gr/blog/article/pente-tenies-gia-tin-politiki-ke-tin-krisi-sto-17o-festival-ntokimanter-thessalonikis/#sthash.EHBFSoFd.dpuf

Σκηνοθεσία: Τάσος Αλευράς
Σενάριο: Τάσος Αλευράς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θεοδώρα Καλακίδου
Μοντάζ: Άννα Πρόκου
Μουσική: Τάσος Πελτέκης, Στέλιος Χατζηκαλέας
Παραγωγός: Τάσος Αλευράς
Φορμά: DCP Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 60″
Έτος Παραγωγής: 2014
Παγκόσμια εκμετάλλευση: Τάσος Αλευράς tasosalevras@gmail.com


Θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία του σκηνοθέτη
Σκηνοθέτης
  • Τασος Αλευρας (σκηνοθετης)
    Τασος Αλευρας (σκηνοθετης)
    Ο Τάσος Αλευράς γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στην Ελλάδα και Ντοκιμαντέρ στο Βέλγιο (Λιέγη). Το Ντοκιμαντέρ ‘WHAT POLITICA –μια απολιτίκ ποδοσφαιρική ιστορία’, είναι η πρώτη του κινηματογραφική δουλειά.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.

social network social network social network