Serres-politismos.gr

Ημερολόγιο Πόλεως - Σέρρες

 Μουσική - Θέατρο - Κινηματογράφος - Εκθέσεις - Μηχανοκίνητος Αθλητισμός - κ.α. 


«Εφτα λογικες απαντησεις» – Προυσαλιδης Λεωνιδας

 

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών

Ετοιμάζεται να «καταθέσει» Εφτά λογικές απαντήσεις.

Οι Εφτά λογικές απαντήσεις τιμήθηκαν με το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου που προκήρυξε το Κ.Θ.Β.Ε.

Η ολοκληρωμένη δομή, η σύγχρονη θεματολογία και η ποιότητα του θεατρικού λόγου του έργου είναι τα στοιχεία που οδήγησαν την επιτροπή αξιολόγησης να απονείμει το πρώτο βραβείο στο κείμενο αυτό.

Οι διαδοχικοί μονόλογοι των επτά προσώπων του συνθέτουν ένα είδος μωσαϊκού, μέσα από το οποίο ο θεατής αντιλαμβάνεται σταδιακά τον ιστό της αφήγησης. Ο λόγος του έργου είναι θεατρικά αποτελεσματικός και καταφέρνει να συνδυάσει τις αρετές του καθημερινού και του ποιητικού.

Οι Εφτά λογικές απαντήσεις είναι τα αναπάντητα ερωτήματα εφτά συνηθισμένων ανθρώπων. Το αίνιγμα που δεν κατάφεραν να λύσουν.

Λιγα λογια για την παρασταση απο τον Καλλιτεχνικο Διευθυντη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρων, Παναγιωτη Μεντη.

Τα ερωτήματα, τα κενά, η αναζήτηση των ευθυνών, πάντα θα χρειάζονται απαντήσεις. Οι επιλογές της ζωής μας, οι αναβολές, οι ματαιώσεις, πάντα θα χρειάζονται απαντήσεις, γιατί αλλιώς θα μας φορτώνουν ενοχές.

«Εφτά λογικές απαντήσεις» είναι ο τίτλος του θεατρικού έργου που κάνει πρεμιέρα στις 4 Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο Αστέρια, σε παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Σερρών. Εφτά λογικές απαντήσεις για μια απώλεια.

Φεύγει ένας νέος άνθρωπος. Τι μένει; Και πάνω απ’ όλα αυτό που μένει, ή αυτοί που μένουν πίσω, πόσο τον εμπόδισαν να φύγει; Κι αν ξέρουν πως του έδειξαν την πόρτα; Αν ξέρουν πως ευθύνονται για την εκούσια ή την ακούσια φυγή του;

Εφτά λογικές απαντήσεις από έναν πατέρα, μια μητέρα, από συγγενείς και φίλους, ίσως κι από εχθρούς. Και φόντο μια χώρα. Η Ελλάδα. Που καθορίζει στάση ζωής, απέναντι στη χαρά και απέναντι την απελπισία.

Εφτά λογικές απαντήσεις γι’ αυτό που είμαστε, ή που θα θέλαμε να είμαστε.

Γι’ αυτά που αγαπήσαμε, αλλά και γι’ αυτά που προδώσαμε.

Λογικές απαντήσεις που είναι όμως απαραίτητες και λυτρωτικές για τον καθένα από τους ήρωες, για τον καθένα από εμάς τους θεατές της θεατρικής παράστασης.

Μια ιστορία που θα μπορούσε να θεωρηθεί και αστυνομική, ρίχνει ένα άλλο φως στις ανθρώπινες σχέσεις και προ πάντων στις σχέσεις ανάμεσα στην αγία ελληνική οικογένεια, που ξέρει από μεγάλες αγάπες, αλλά συχνά ξεχνά πως και οι μεγάλες αγάπες είναι μεγάλες παγίδες.

 

Κειμενο της Προεδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρων κ. Σοφια Μπιτζιδου

Την Παρασκευή στις 4 Μαρτίου, έχουμε την πρεμιέρα της κεντρικής μας σκηνής με το θεατρικό έργο «Εφτά λογικές απαντήσεις» του Λεωνίδα Προυσαλίδη.

Θα αφήσω στην άκρη τα τυπικά λόγια μιας ανακοίνωσης και θα σας συστήσω αυτή την θεατρική παράσταση σαν άνθρωπος που βρίσκομαι δίπλα σε νέους ανθρώπους, δηλαδή σαν μητέρα και σαν εκπαιδευτικός.

Πιστεύω πως η επιλογή του συγκεκριμένου θεατρικού έργου δικαιολογεί τη λειτουργία ενός Δημοτικού Θεάτρου σε μια πόλη, φωτίζοντας την κοινωνική διάσταση της τέχνης.

Διάβασα το έργο που βρισκόταν ανάμεσα στις προτάσεις για το φετινό ρεπερτόριο του θεάτρου μας, και κλείνοντας το βιβλίο, σκέφτηκα: Να ένα έργο που αφορά τον σημερινό άνθρωπο! Ένα έργο που μπορεί να γεφυρώσει έστω όσο κρατάει μια παράσταση, το περίφημο χάσμα ανάμεσα στις γενιές, ανάμεσα σε γονείς και παιδιά.

Οι συντελεστές και οι ηθοποιοί της παράστασης δούλεψαν, καταθέτοντας την αλήθεια τους και την ψυχή τους, για ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που θα τιμήσει τους θεατές του θεάτρου μας. Γι’ αυτό εκπροσωπώντας τη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, θέλω με πολύ χαρά και ευθύνη, να σας καλέσω στις παραστάσεις μας.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Είναι η τέταρτη φορά που συνεργάζομαι με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Σερρών μέσα σε ένα διάστημα είκοσι πέντε χρόνων περίπου. Τις τρεις ως σκηνοθέτης και την τέταρτη συμμετέχοντας σε μια παράσταση που φιλοξένησε. Γνώρισα το προσωπικό του, που πάντα στάθηκε πολύτιμος συνεργάτης στην προετοιμασία και την ολοκλήρωση των παραγωγών.

Κατά ευτυχή συγκυρία, όλα τα έργα ήταν νεοελληνικά. Η “Φαίδρα” και η “Ελένη” του Ρίτσου, η “Λάσπη” του Χατζηγιαννίδη και τώρα, οι “ 7 λογικές απαντήσεις” του Προυσαλίδη.

Υπάρχουν πολλά νεοελληνικά θεατρικά έργα, κι ανάμεσα τους κάποια είναι εξαιρετικά.

Αυτά που προανέφερα ανήκουν σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία. Είναι γερά δομημένα, έχουν τις ρίζες τους στο κλασικό θέατρο, όχι μόνο το ελληνικό και ταυτόχρονα προτείνουν κάτι καινούριο, πειραματίζονται με τη μορφή, έχουν μια νέα οπτική.

Το έργο του Προυσαλίδη, γραμμένο σχεδόν δεκαπέντε χρόνια πριν, βραβευμένο, ανεβασμένο πάντα με μεγάλη επιτυχία, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι επίκαιρο.

Ο συγγραφέας καθιστά τη σκηνή καθρέφτη του κοινού, όπως οφείλουν να κάνουν όλοι οι ενδιαφέροντες δημιουργοί, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Κεντρικό του θέμα η δυσλειτουργική νέα ελληνική οικογένεια, που έχει υπόγειες συγγένειες με τις “καταραμένες” μεγάλες οικογένειες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Στη σύγχρονη εκδοχή η αδυναμία επικοινωνίας η μάταιη αναζήτηση της αποδοχής και της αγάπης, η έλλειψη τόλμης, τα λάθη και τα χαμένα όνειρα, ο εγωισμός και η υποκειμενική οπτική, η απελπισία αλλά και η ελπίδα αποτελούν τα βασικά μοτίβα του έργου.

Ήταν μεγάλη χαρά να ασχοληθώ με αυτό το έργο και μάλιστα με τους συγκεκριμένους ηθοποιούς που από τους πιο παλιούς και έμπειρους ως τους πιο νέους κι ενθουσιώδεις λειτούργησαν ως ομάδα παρά τις διαφορετικές τους καταβολές.

Πιστεύω σε αυτή την παράσταση και σε αυτό το έργο κι ευχαριστώ τον Παναγιώτη Μέντη Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Σερρών που μου το πρότεινε.

 

Νίκος Σακαλίδης

 

prousalidisΟ Λεωνίδας Προυσαλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Το έργο του Οι Εφτά Λογικές Απαντήσεις τιμήθηκαν με το Ά Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου το 2004 στο διαγωνισμό που προκήρυξε το Κ.Θ.Β.Ε για τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του. Ανεβάστηκαν το 2004 από το Κ.Θ.Β.Ε, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού.

 

 

Τι εγραψαν οι  Κριτικοι για το εργο:

«Διαθέτει πρωτοφανή αίσθηση του θεατρικού δραστικού λόγου. Το κείμενο του Προυσαλίδη είναι ανεπανάληπτος για τη νεότερη δραματουργία μας ρηματικός λόγος.»

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, Τα Νέα 

«Μονόλογοι κοινωνιολογικού στοχασμού, ανθρωπιστικής ευαισθησίας, ρεαλιστικής ψυχογραφικής δύναμης, με γλώσσα άμεση, οικεία, δραστική.»

ΘΥΜΕΛΗ, Ριζοσπάστης 

 

«Με έναν συγκλονιστικά λιτό τρόπο ξεδιπλώνουν την αλήθεια, που τους συντρίβει, αλήθεια που δεν μπορούν να μοιραστούν με εκείνον που θα μπορούσε να τους σώσει. Κανείς δεν έχει απόλυτα το φταίξιμο, οι απαντήσεις είναι λογικές, αλλά δεν οδηγούν στη λύτρωση.»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΓΑΝΑ , Φουαγιέ 

  «Ο Προυσαλίδης επιδεικνύει μια εξαιρετική δεξιοτεχνία. Τα “νήματα” των αφηγηματικών μονολόγων πλέκονται ευφυέστατα μεταξύ τους όχι μόνο συναρμολογώντας, και μάλιστα καθόλου ευθύγραμμα, την ιστορία του έργου, αλλά και μέσα από τους μονολόγους αυτούς πλάθονται, με τρόπο αξιοθαύμαστο, χαρακτήρες.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ, Ταχυδρόμος 

«Μια ποιητική εκδοχή καθημερινού λόγου» ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ , Επενδυτής 

 

Επόμενες Παραστάσεις:

 

Διοργάνωση

 

Κληρωση Προσκλησεων

Η σελίδα serres-politismos.gr σε συνεργασία με τον φορέα διοργάνωσης, κληρώνουν 2 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της παράστασης αυτής.

Λήξη της Κλήρωσης και ανακοίνωση των νικητών: Παρασκευή 04 Μαρτίου 2016 και ώρα 11.00 π.μ.

Για να συμμετέχετε στην κλήρωση, μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα συμμετοχής που ακολουθεί.

Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στα σχόλια της εκδήλωσης που βρίσκονται λίγο πιο κάτω.

 

Comments

One thought on “«Εφτα λογικες απαντησεις» – Προυσαλιδης Λεωνιδας

  1. Τα ονόματα των νικητών είναι:
    – Ελενα Τουσκα
    – Κόρακα Βασιλική

    Τα ονόματά σας θα υπάρχουν στο ταμείο του θεάτρου.
    Σημ. Οι προσκλήσεις είναι Διπλές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.

social network social network social network