Serres-politismos.gr

Ημερολόγιο Πόλεως - Σέρρες

 Μουσική - Θέατρο - Κινηματογράφος - Εκθέσεις - Μηχανοκίνητος Αθλητισμός - κ.α. 


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – Η γεννηση της πολιτικης επιστημης» και «Η αναζητηση της Ιδανικης Πολης» Θαναση Μπαντε

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

13η περίοδος,  μάθημα 21ο

                   Θέμα: «Η γέννηση της πολιτικής επιστήμης» και «Η αναζήτηση της Ιδανικής Πόλης» Θανάση Μπαντέ ( από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη)

 

                   Εισηγητές: Γιώργος Δεληγιώργης – Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογοι.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ –  Η γεννηση της πολιτικης επιστημης» και «Η αναζητηση της Ιδανικης Πολης» Θαναση Μπαντε

 

Τιμώντας και ενισχύοντας το Τοπικό Πνευματικό δυναμικό, και κύρια, τους νέους μας, οι βασικοί συνεργάτες του Πνευματικού μας συμποσίου, Γιώργος Δεληγιώργης και Ζήσης Μητλιάγκας, κλασσικοί φιλόλογοι, θα ασχοληθούν με την παρουσίαση και την ανάπτυξη μιας θαυμαστής Πνευματικής δημιουργίας, ενός εξαίρετου νέου φιλολόγου, της περιοχής μας, τον Θανάση Μπαντέ.

Η θαυμάσια αυτή προσπάθεια αποτυπώθηκε σε δύο μικρά καλαίσθητα βιβλία ( την Γέννηση της πολιτικής επιστήμης και την Ιδανική Πόλη). Δίνεται, με τρόπο ουσιαστικό, απλό και κατανοητό, το περιεχόμενο και η σημασία του κλασσικού έργου του Αριστοτέλη, τα Πολιτικά.

 

Συγκεκριμένα

Τα βιβλία του Θανάση Μπαντέ «ο Αριστοτέλης και η γέννηση της πολιτικής επιστήμης» και «ο Αριστοτέλης και η αναζήτηση της ιδανικής πόλης» αποτελούν απόπειρα διαπραγμάτευσης των «Πολιτικών» του Αριστοτέλη μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης πραγματικότητας. Παρακολουθώντας την αριστοτελική οπτική των βασικότερων πολιτικών εννοιών ο Θανάσης Μπαντές έχει ως στόχο να καταδείξει την επικαιρότητα του Αριστοτέλη. Τα αποσπάσματα του αριστοτελικού λόγου που παρατίθενται εξυπηρετούν ακριβώς αυτό το σκοπό. Τελικά, η αδικία και η κοινωνική ανισότητα δεν μπορούν παρά να έχουν πολιτικό υπόβαθρο. Αν δεχτούμε ότι ο σκοπός των πολιτευμάτων είναι η τέλεια συνύπαρξη, τότε η αναζήτηση της ιδανικής πολιτείας αποτελεί πρόκληση πιο σύγχρονη από ποτέ. Η ακύρωση της δικαιοσύνης, οι εκτός ορίου ταξικές ανισότητες, η διάλυση τις μεσαίας τάξης και η ανάδειξη του αδίστακτου σε κοινωνικό πρότυπο είναι η κατοχύρωση της βαρβαρότητας που προτάσσεται ως δήθεν συλλογική συνθήκη. Υπό αυτούς τους όρους η – αριστοτελικά δοσμένη – ιδανική πόλη παραμένει ουτοπία.

 

Ο Θανάσης Μπαντές γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 και μεγάλωσε στις Σέρρες. Το 1994 ξεκίνησε τις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή των Ιωαννίνων, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, απ’ όπου και αποφοίτησε επιλέγοντας την κατεύθυνση της Φιλοσοφίας. Σήμερα ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αρθρογραφεί τακτικά σε τοπική σερραϊκή εφημερίδα και στην ιστοσελίδα του Ερανιστή (eranistis.net). Έχει γράψει επίσης το βιβλίο «ο Θουκυδίδης, ο πόλεμος και η πολιτική».

 

Τα μαθήματα, εδώ και δεκατρία χρόνια, γίνονται συνέχεια κάθε Τετάρτη, ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών του Μαξίμειου  Πνευματικού Κέντρου.

 

Κατ’ εξαίρεση, αυτή την Τετάρτη (9-3-2016) το μάθημα θα γίνει στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

 

Συντονιστές είναι οι εκπαιδευτικοί : Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς, Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγός η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.

social network social network social network