Serres-politismos.gr

Ημερολόγιο Πόλεως - Σέρρες

 Μουσική - Θέατρο - Κινηματογράφος - Εκθέσεις - Μηχανοκίνητος Αθλητισμός - κ.α. 


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπιδη

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Θέμα: ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπίδη

 

Εισηγητής: Φανή Σοκόλη – Τζήκα – κλασσική Φιλόλογος

 

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπιδη

– Με ένα από τα συγκλονιστικότερα δραματουργήματα του Ελληνικού Πνεύματος, την τραγωδία “ΜΗΔΕΙΑ” του Ευριπίδη, θα ασχοληθεί, με δύο εισηγήσεις της, η τακτική συνεργάτης και βασικός συντελεστής της επιτυχίας του Πνευματικού μας συμποσίου, κλασσική Φιλόλογος, Φανή Σοκόλη – Τζήκα.

Στο έργο του Ευριπίδη έχουμε την δραματικότερη και τραγικότερη σύγκρουση  μιας γυναίκας, ανάμεσα στην αγάπη για τα παιδιά της και το μίσος της προδοσίας του αντρός της.

Συγκεκριμένα, πολλοί Λατίνοι και μεταγενέστεροι δραματικοί ποιητές συνέθεσαν ή ανακατασκεύασαν το μύθο της Μήδειας σε δικά τους έργα, χωρίς όμως τον ανθρωπισμό του Ευριπίδη. Έδωσαν βαρύτητα στην ερωτική ζήλια και ταύτισαν την οργισμένη, ζηλότυπη γυναίκα, μια μέγαιρα, με την μάνα που εξαιτίας αυτής της οργής και ζήλιας σκοτώνει τα παιδιά της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κυριαρχήσει για αιώνες η μορφή μιας δαιμόνιας, κακούργας γυναίκας, η οποία φυσικά προκαλούσε, το λιγότερο, αντιπάθεια.

Εάν όμως ο Ευριπίδης ήθελε να προβάλει απλώς αυτή τη μορφή και όχι κάτι ευγενέστερο και βαθύτερο, θα ήταν δυνατόν το έργο του να ζει και να συγκλονίζει σχεδόν  δυόμιση χιλιάδες χρόνια;

Τι είναι αυτό που κρατάει ολοζώντανο το αυθεντικό πρότυπο;

Πώς μπορεί και λάμπει το δικό του αιώνιο φως που το κράτησε ως δύναμη στη ζωή;

 

Στο πλαίσιο των μαθημάτων κλασσικής παιδείας, θα αναλύσουμε την τραγωδία και θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το βάθος της σύλληψης της μορφής της Μήδειας από τον Ευριπίδη.

Επίσης, θα παρακολουθήσουμε πώς ο ιδιοφυής ποιητής παρουσιάζει μπροστά στο κοινό την εσωτερική πάλη της γυναίκας ανάμεσα στο μίσος για την προδοσία του άνδρα και την αγάπη προς τα παιδιά της και πώς ξεδιπλώνει κλιμακωτά τη σκέψη της, που ξεκινά από την ευχή να χαθούν αυτοί που την αδίκησαν, προχωρεί στην πρόθεση να τους εκδικηθεί και κάτω από την πίεση γεγονότων και συνθηκών περνά στην οριστική απόφαση, στο σχεδιασμό, στην εκτέλεση και, στο αποκορύφωμα, παρά τις αμφιταλαντεύσεις, στο φόνο των παιδιών της.

 

Η Φανή Σοκόλη – Τζήκα, μετά τις λαμπρές σπουδές της στην κλασσική Φιλολογία, δραστηριοποιείται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Με εξαίρετη φιλολογική κατάρτιση με υψηλό ανθρώπινο και παιδαγωγικό ήθος, βοηθά ουσιαστικά τους νέους μας να αποκτήσουν εφόδια για ανώτερες σπουδές και για τη ζωή τους.

Στα μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, με λιτό και ουσιαστικό λόγο μας ξεναγεί υπέροχα στον πλούσιο θησαυρό του Ελληνικού Πολιτισμού.

Από τον πολύμπλαγκτο Οδυσσέα , τις πολύπαθες γυναίκες της Οδύσσειας, τη θέση της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα, τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων, προσφέρει στους πολλούς συμπολίτες μας μια ουσιαστική γνώση και ανώτερη αίσθηση και γεύση του προγονικού μας και πανανθρώπινου πολιτισμού.

 

– Τα μαθήματα, εδώ και δεκατρία χρόνια, γίνονται κάθε Τετάρτη στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο (Ν. Νικολάου 21) στις Σέρρες, ώρα επτά (7.00) το απόγευμα.

– Από τον Απρίλιο, εφέτος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μωυσιάδης, τα συμπεριέλαβε, ύστερα από πρότασή μας, στο πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα να γευτούν τους καρπούς αυτού του Πνευματικού Συμποσίου, πολλοί περισσότεροι Σερραίοι στο Νομό Σερρών.

– Συντονιστές των μαθημάτων είναι οι εκπαιδευτικοί “Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη”.

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγός, Α.Ε. Θέρμη Σερρών – Τηλεθέρμανση.

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.

social network social network social network